InvestorS

DecideAct Investor Relations

InvestorS

Skif­te­de stra­te­gi og blev ver­dens stør­ste på en må­ned

November 17, 2020
CET

Der bliver ikke spildt mange sekunder, når kinesiske virksomheder har sat sig strategiske mål. Og det handler ikke kun om en mere autoritær kultur. Det handler også om en digital modenhed.

I slutningen af januar tog den kinesiske virksomhed Byd, der er mest kendt for at producere elektriske biler, en beslutning om, at man vil ville være verdens største producent af ansigtsmasker og håndsprit. En uge efter var en af virksomhedens fabrikker i Shenzhen omstillet til produktionen. Og under en måned senere havde man nået målet med en produktion på fem millioner ansigtsmasker og 300.000 flasker håndsprit om dagen.

Hvad end man mener om kinesernes rolle i verden lige nu, er det svært ikke at blive imponeret over deres evne til at træffe en beslutning og føre den ud i livet.

Og hvis vi tror, at det kun handler om mere autoritetstro medarbejdere og flere arbejdstimer, misser vi en vigtig pointe.

Sådan lyder det fra den hollandske professor i innovation og strategi, Mark Greeven. Greeven, der taler flydende kinesisk og har boet mange år i Kina, underviser på IMD Business School i Schweitz. Desuden rådgiver han både europæiske og kinesiske virksomheder i at blive bedre til at forstå dynamikken mellem øst og vest.

"Af historiske grunde har kinesiske virksomheder altid været meget gode til at implementere strategi. Det handler selvfølgelig om, hvordan virksomhederne er opbygget. Der er ikke brug for konsensus som i Danmark eller Holland. Men det handler også om organisationsdesign, og man skal heller ikke tage fejl af, at det handler om at være digital. Alle deres processer er digitale. Alle deres funktioner er digitaliserede. Der har de en kæmpe fordel i forhold til mange europæiske virksomheder," siger Mark Greeven fra sit kontor i Lausanne.

Strategi med digitale redskaber

Et andet eksempel på en virksomhed, der har haft succes med implementering af en strategi digitalt, er elektronikproducenten Xiomi. Firmaet blev grundlagt for 10 år siden, og er større på det kinesiske marked for mobiltelefoner end både Apple og Huawei. Samtidig vokser de eksplosivt på andre markeder.

"Xiomi er et godt eksempel på, hvordan strategiimplementeringen også fungerer i et større firma. Med en markedsværdi på 50 mia. dollar er de ikke længere et lille firma. Men det er dybest set et firma, der kun laver design og software. Alt andet er outsourcet. De organiserer det sådan, at alle i firmaet skal tale med kunder. Alle fra direktøren, over ingeniørerne til salgsmedarbejdere svarer på spørgsmål fra kunderne," forklarer Mark Greeven.

Ud over at alt er bygget op om kunderne, er det ikke mindst digitaliseringen, der er baggrunden for, at det kan lade sig gøre at styre en så stor organisation, hvor alt er outsourcet.

"De taler ikke så meget om forretningsstrategi, og de sidder ikke og kikker på KPI’er. Til gengæld er alle deres funktioner digitaliserede, og de kikker hele tiden ned i alle nøgletal i realtid. De er ikke bare gode til at indsamle data. De er gode til at bruge dem, så de træffer de rigtige beslutninger. Og det er de virkelig gode til," siger Mark Greeven.

Ikke alt vi kan eller skal kopiere

Tingene går ikke blot noget langsommere i vores del af verden. Når det kommer til implementering af nye strategier, bliver tre ud af fire ikke blot forsinkede – de bliver aldrig ført ud i livet.

Men selvom kineserne har succes med deres brug af data, er det selvfølgelig ikke alt, der skal kopieres til Europa. I Europa interesserer vi os mere for vores privatliv, og dataene er mere beskyttede. Og det skal der ikke laves om på.

"Vi kommer ikke til at gøre det i den skala og med den hastighed, som de gør i Kina. I hvert fald ikke, når det handler om de største virksomheder. Men måske er det også OK. Vi har et mindre marked, og markedet er mere komplekst. Hastighed er ikke alt," siger Mark Greeven.

En af de ting, vi kan lade os inspirere af, er måden at tænke på virksomheder som digitale økosystemer og bruge digitale redskaber i strategiprocessen.

Han ser den danske startup-virksomhed DecideAct, som et godt eksempel på nogle, der arbejder med digitale redskaber til strategiske processer. Deres digitale redskaber til implementering af strategi bliver allerede brugt af kunder i bl.a. Island.

"Det, vi kan lære, er at have mere digital assistance i beslutningsprocessen. Der er allerede store spillere som Ali Baba, som udvikler denne type redskaber selv. Men for mange firmaer vil være for kompliceret at gøre det selv. Så DecideAct kunne blive en rigtig god løsning," siger Mark Greeven, der understreger, at Coronakrisen har gjort det tydeligt, at det er vigtigere at tilpasse og implementere sin strategi.

"Coronakrisen har gjort det tydeligt, at implementering betyder alt. Det har skabt en fornemmelse af, at det er nødvendigt at kunne omstille sig. Det er det samme for øst og vest," siger Mark Greeven.

Hent den gratis guide og se, hvordan du eksekverer din strategi med smart digital infrastruktur.

Du kan også opleve Mark Greeven "live" til den digitale Bold Strategy Debate 3. december, hvor han deler ud af netop sin viden om, hvordan virksomheder navigerer i krisetider og opnår konkurrencefordele ved at udnytte de digitale økosystemer og bruge digitale redskaber i strategiprocessen.

For further information

Contact

Bo Feierskov
Head of public relations

Email: bf@decideact.net
Tel: +45 78 75 65 50